Telefon 041 714 417

Privoščite svojim stopalom le najboljše!

DEFORMACIJE STOPALA

K razvoju bolečine in deformacij stopala pripomorejo številni dejavniki (intenzivnost telesnih dejavnosti, poklic, telesna teža, prirojene nepravilnosti, starostne/degenerativne spremembe, neprimerna obutev, itd.), ki pripeljejo do začetnih deformacij in poslabšane funkcije stopala.

VZROKI NEPRAVILNOSTI STOPALA

Vzroki nepravilnosti stopal so torej prirojeni ali pridobljeni (bolezensko ali poškodbeno). Težave s stopali se pogosto pojavijo tudi kot sekundarne posledice določene bolezni ali poškodbe. Patološko stopalo se tako pogosto pojavi pri nevroloških boleznih, revmatičnih boleznih, sladkorni bolezni, poškodbah spodnjih udov itd.

Nepravilnosti pri hoji in stoji, ki izvirajo v stopalih, sprožijo nove nepravilnosti in težave v kolenih, kolkih, hrbtenici ter posledično v celotni drži telesa. Te spremembe vodijo v nadaljnje deformacije stopala in vse hujšo obliko že obstoječe patologije, posledično pa v vse večje funkcionalne motenje. Deformacije stopala s časom postajajo vse bolj zatrdele, zato moramo čim prej pričeti z ustreznim zdravljenjem.

KOREKCIJA STOPALA

​Korekcijo stopala oz. upočasnitev/zaustavitev napredovanja deformacij lahko dosežemo pri nezatrdelih defomacijah stopala, s tem vplivamo na gibanje in funkcijo stopala.

Pri zatrjenih defomacijah pa poskusimo izkoristiti preostalo funkcijo stopala.

KAJ STORITI?

Pravočasno diagnosticiranje in ustrezno zdravljenje oz. pravilna oskrba z medicinskimi pripomočki (ortopedska obutev, ortopedski vložki, opornice) je uspešen preventivni, terapevtski ali rehabilitacijski ukrep.

facebook
twitter
gplus
linkedin
Skip to toolbar